Lataa korkearesoluutioiset, painokelpoiset kuvat

Lataa käsiohjelma

Download the summary in English

Jeppe Niilonpoika

Julma huvinäytelmä vallasta ja vallattomuudesta

Norjalais-tanskalaisen kansalliskirjailijan (1684-1754) Ludvig Holbergin klassikkokomediassa elämäänsä pettynyt maanviljelijä Jeppe lähtee kaupunkiin ostamaan saippuaa vaimolleen Nillalle. Kauppamatka päätyy baariin ja vaimon rahat ryypännyt Jeppe sammuu tienposkeen. Siitä hänet korjaa kaupungin mahtimies Paroni, joka keksii järjestää Jepelle jäynän — ja tästä varsinainen näytelmä toden teolla sitten vasta alkaakin.

Realismin ja fantasian lankoja yhteen kutova esitys piirtää riehakasta pilakuvaa parisuhteesta, politiikasta ja kiusauksilla katetusta maailmasta, jossa Jepellä on niin monta hyvää syytä juoda.

Olen elänyt jo ainakin puolet elämästäni, mutten vielä ikinä nähnyt niin paljon ihmeitä kuin näinä kahtena päivänä. Luulenpa että tämän jälkeen viinaryyppy maistuu mainiolta. Hei Jaakko, anna naukku!

Esityksessä kuullaan Frederikin, Irwin Goodmanin, Rammsteinin, Tuomari Nurmion ja Ismo Alangon tutuksi tekemää musiikkia.

Video: Kaisu Koposen lavastus- ja pukusuunnitelmat

Arviot

”Toimintakohtausten toteutus on teknisesti loistavaa; hetkittäin oli vaikea muistaa olevansa teatterissa, kun keikkafiilis iski päälle. Näytelmä käytti lavastuksessa metallibändeiltäkin tuttuja showteknisiä ratkaisuja, joten muun muassa Rammsteinin musiikki soi sille ominaisessa ympäristössä.” Susiraja Metal Club 28.12.2019

”Energisin musiikkiesityksin höystetty esitys on kiehtovan omituinen ja napakka kokonaisuus, jossa omalle ajattelulle annetaan sijaa.” Karjalan Heili 18.9.2019

”Holbergin klassikkonäytelmän versiointi on tasapainoisinta ja älykkäintä teatteria, jota Pohjois-Karjalassa on aikoihin nähty.”
Arvio sanomalehti Karjalaisessa 9/2019

”Ohjaaja Samuli Reunasen esityksissä on aina tehnyt vaikutuksen vahva voiman tunto. Muistan esimerkiksi suorastaan lentäneeni, kun lähdin pois Teatteri Jurkassa näkemästäni Kivi-monologista tai Taaborinvuoren Aleksis Kivi -esityksestä. Esitykset liikuttelivat isoja voimia, joita ne eivät kuitenkaan kahlinneet. Historia on Reunasen töissä usein esillä uudelleen ajateltuna.”
– Maria Säkö, Teatteri&Tanssi+Sirkus –lehti 8/2018

Katsojien kommentteja

”Loistava Jeppe Niilonpoika -esitys. Loistava Jaakko Tohkanen ja työryhmä. Paras teatterielämys Joensuussa aikoihin!”

”Parasta mitä on nähty!”

”Täyttä törinää. Kymmenen pistettä!” Tekstiviesti sanomalehti Karjalaisen tekstiviestipalstalla

”Jeppe Niilonpoika -esitys oli aivan huikea! Se oli elämys ja aivan mielettömän ihana sekä kylläinen sellainen. Äänet, valot, lavastus, puvustus ja näyttelijöiden heittäytyminen – name it!!! Kiitos! Aivan mahtavaa teatteria!”

”Erittäin hyvä ja energinen esitys. Kiitos, lisää tällaista!”

”Olipa erinomaisen viihdyttävä, taitavasti tehty Jeppe!”

”Olipa taas hieno esitys kaupunginteatterissa. Jeppe Niilonpoika, tuo halavattu renttu, oli kuvattu niin ylimitoitetusti, että se oli hauskaa, suorastaan superhauskaa. Musiikkipitoinen näytelmä ei ollut mitenkään asiaa aliarvioiva, mutta kun esitys oli hieman ylinäyteltyä, niin se kohosi taiteeksi ja tavallaan saduksi eikä se loukannut oikeita alkoholisteja eikä heidän sairasta riippuvuuttaan, kuten aluksi olin pelännyt. Näyttelijät olivat kaikki superluokkaa. Nautin todella esityksestä ja tulen kyllä suosittamaan sitä kaikille tutuilleni. Jeppe-parka ei ole tässä näytelmässä säälittävä renttu, vaan supersulka teatterin hatussa.”

Taidetestaajat-hanke

      
Joensuun kaupunginteatteri on mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-hankkeessa, jossa 8-luokkalaiset testaavat taidetta ja tutustuvat lähialueensa ja valtakunnallisen kohteen tarjontaan. Joensuun kaupunginteatterissa testaajat tutustuvat Jeppe Niilonpoika –tuotannon teatterilavastuksen ja ohjauksen saloihin.

Taidetestaajille varatut esitykset:
Ke 27.11. klo 10
To 28.11. klo 10
Ke 11.12. klo 10
To 12.12. klo 10
Ennen esityksen alkamista skenografi Kaisu Koponen antaa lyhyen alustuksen. Alustus kestää noin 15 minuuttia, ja varsinainen esitys alkaa noin kello 10.15.

Hankkeen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden, ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.
Lisätietoja www.taidetestaajat.fi