Henrik Ibsenin klassista Peer Gynt –näytelmää työstetään fyysisen teatterin keinoin 22.–27.6. järjestettävällä suomalais-venäläisellä teatterileirillä. Leiri on osa Theatre Crossroads -hanketta.
Leirin aikana 10 petroskoilaista näyttelijää työskentelee Karjalan kansallisessa teatterissa ja kuusi suomalaisnäyttelijää on mukana verkon kautta. Taiteilijat osallistuivat jo aiemmin kahteen yhteiseen koulutukseen, jotka pidettiin Petroskoissa ja Joensuussa 2019, ja heistä muodostui toimiva kansainvälinen kokoonpano.
Lähtökohta esityksen työstämiselle on ihmisen sisäinen maailma, ja keho ja musiikki ovat ilmaisun keskeisiä instrumentteja. Liikkeen ja elekielen hyödyntäminen ja puheen puuttuminen antavat mahdollisuuden kehittää uusia tapoja tulkita draamatekstiä. Leirin joka-aamuisissa työpajoissa yhdistyvät kontakti-improvisaatio, jooga ja koordinaatioharjoitukset, ja ohjelmaan kuuluu myös henkilökohtaista lauluohjausta.
Haasteellinen ja epätavallinen työskentelytapa on molemmilla puolin rajaa uusi tapa tehdä teatteria ja ainoalaatuinen työskentelykokemus kaikille leirin osallistujille. Ohjaajana toimii moskovalainen Kirill Sbitnev ja apulaisohjaajana Tiia-Mari Mäkinen.
Leirin jälkeen työstetään valmiiksi Peer Gynt –näytelmän pohjalta koottu videoitu esitys, jonka tekemiseen osallistuvat näyttelijät molemmin puolin rajaa. Se saa ensi-iltansa syksyllä.
Theatre Crossroads –projekti toteutetaan EU:n, Suomen ja Venäjän rahoittaman CBC Karelia –ohjelman puitteissa. Hankkeen tavoite on uudistaa Karjalan Tasavallan ja Suomen Pohjois-Karjalan alueiden teatteripalveluita ja suunnata niitä enemmän nuorten ja lapsiperheiden tarpeisiin. Suomalaiset kumppanit ovat Joensuun kaupunginteatteri, Riveria–ammattikorkeakoulu ja Suomi-Venäjä–seura, ja päätoteuttaja Karjalan kansallinen teatteri Petroskoissa.
Lisätietoa: https://kareliacbc.fi/index.php/fi/projects/teatteriristeys-theatre-crossroads-ka3118